<

arbeid

... balans tussen ziel en lichaam. arbeid is net zoals gebed een lofprijzing op de schepping

arbeid

... balans tussen ziel en lichaam. arbeid is net zoals gebed een lofprijzing op de schepping

arbeid en spiritualiteit

Arbeid is een belangrijk aspect van het monastieke leven.

Volgens de heilige Benedictus moeten monniken instaan voor hun eigen levensonderhoud. Monastieke arbeid heeft behalve praktische of economische motieven ook spirituele dimensies. Arbeid is, net zoals de liturgie, een lofprijzing op God en zijn schepping. Het werken vormt de monnik in verbondenheid, eenvoud en verantwoordelijkheid. Het geeft kansen tot persoonlijke ontwikkeling en tot dienstbaarheid aan de gemeenschap en het stimuleert de saamhorigheid.

Arbeid helpt volgens Benedictus om hart en geest goed georiënteerd en in balans te houden. De cisterciënsertraditie kent geen ontspanning in de zin van recreatie; arbeid zorgt voor mentale energie en voor balans tussen ziel en lichaam en behoedt voor intellectuele of emotionele overspanning.

poort van de boerderij

kloosterboerderij

Abdij Lilbosch is de enige overgebleven kloosterboerderij van Nederland.  Monniken zochten in het verleden naar afgelegen oorden om hun abdij te bouwen, vaak gebieden aan de periferie van de samenleving. Voor hun levensonderhoud werd de woestenij in cultuur gebracht. Het kloosterleven met zijn focus op inkeer gedijt goed in de afzondering.

Abdij Lilbosch heeft haar plek gevonden grenzend aan de oorspronkelijke moerassen van Haeselaarsbroek en deze omgevormd tot landbouwgrond. Als een verstillende en beschermende schil. De gemeenschap is er geworteld. De monnik weet dat hij deze plek in bruikleen heeft om te beheren voor toekomstige generaties.

akkerbouw

Vanaf het begin hebben cisterciënser monniken geleefd van de opbrengst van het werk van hun handen, passend bij hun levenshouding. In overeenstemming met de eeuwenoude traditie is door onze abdij bewust gekozen voor akkerbouw en veeteelt. Dit heeft historische en praktische redenen, maar ook spirituele. Landbouw verbindt met de aarde. Het maakt nederig en ontvankelijk, zoals ook de grond ontvankelijk is. Akkerbouw vraagt een voortdurend en aandachtig anticiperen op de omstandigheden. In de ommuurde moestuin en boomgaard van de abdij worden kleinschalig groenten en fruit geteeld.

Het domein van Lilbosch omvat 150 hectare waarvan akkerbouw het hoofdbestanddeel vormt. Daarnaast zijn er graslanden: weidegrond voor onze kloostervarkens (Livar) en zoogkoeien (Brandroden), en hooilanden. Een aanzienlijk deel van de gronden is gereserveerd voor agrarisch natuurbeheer.

kloostervarkens

Lilbosch is in 2000 een samenwerking aangegaan met Livar (Limburgs Varken), een onderneming van enkele Limburgse varkenshouders, om onderscheidend varkensvlees met een toegevoegde waarde en een unieke smaak te produceren en te vermarkten. De abdij handelt daarbij vanuit de onderliggende visie, dat inspelen op de eigen aard van de schepping, in dit geval het varken, een dynamiek op gang brengt die meerwaarde schept.  Zo ontstond het unieke Livar Kloostervarken. Binnen het bestuur van Livar waakt de abdij over ethische en maatschappelijke integriteit.

Livar zoekt de balans tussen respect voor dier en milieu, hoogwaardig varkensvlees met een unieke smaak, de menselijke maat en economisch rendement. Als één van deze aspecten uit balans raakt, voldoet dit niet aan de missie van het Livar concept.

Omdat er meer vraag was naar Livar kloostervarkens dan we op het domein van de abdij op een verantwoorde manier konden grootbrengen, worden ook op andere locaties en op dezelfde wijze, Livarvarkens gehouden, zonder afbreuk te doen aan visie en waarden. Scharrelende en wroetende varkens in een zee van ruimte en voeders bestaande uit een melange aan Limburgse granen maken Livar tot een bijzonder product en onderscheidend qua smaak.

Het Livarvlees is te koop in abdijwinkel Lilbosch (in een beperkt assortiment) en op vele adressen in Nederland, maar ook te proeven in vele Nederlandse toprestaurants. Een volledige lijst is te vinden op de website van Livar.

Livar bv
postbus 16
6100 AA Echt
088 5482783
info@livar.nl
www.livar.nl
kvk nr. 12041239

natuurbeheer

Het domein volgt voor een groot deel een geologische slenk langs het prehistorische hoogterras van de Maas. Eeuwenlang een gebied met moeras- en broekgronden. Ná ontginning zijn op diverse plekken nog restanten van de oude situatie herkenbaar. Het hoogterras van de Maas zorgt voor kwelwater met bronnetjes en beekjes die uitmonden in de Pepinusbeek, oorspronkelijk een ontwateringskanaal, omgevormd tot een meanderende beek die over domein van de abdij loopt. Het water in poelen en beekjes heeft een unieke kwaliteit die vele plant- en diersoorten aantrekt.

De gronden worden beheerd met aandacht voor natuur en milieu. Onze landbouw is extensief en zorgvuldig ingepast in de omgeving. Een grote soortenrijkdom van wilde planten en dieren en aanwezigheid van zoogdiersoorten en alle libellesoorten die in Nederland voorkomen. Het domein wordt doorkruist door enkele wegen die, behalve de landbouwweg onmiddellijk achter de abdij, voor gasten en bezoekers vrij toegankelijk zijn. Langs de meanders van de Pepinusbeek ligt deels een wandelpad.

twee abdijwinkels

Veel van het monnikenleven is onzichtbaar voor de buitenstaander. Maar er zijn enkele vensters die inkijk bieden. Het gastenverblijf en de diensten in onze abdijkerk zijn zulke vensters. Zo ook onze abdijwinkels. Zij bieden een inkijk door middel van producten die gemaakt worden door onszelf of monniken en monialen van andere abdijen in heel Europa. De producten zijn ambachtelijk, zuiver en van hoogwaardige kwaliteit. Een team van vrijwilligers helpt ons om de winkels te bemensen.

 

abdijwinkel lilbosch

pepinusbrug 6a (ingang bij kloosterboerderij, parkeren bij winkel)
6102 rj echt
+31 (0)475-333189
abdijwinkel@abdij-lilbosch.nl

openingstijden

• woensdag en donderdag: 13.30 tot 16.30 uur.
• vrijdag en zaterdag: 10.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 16.30 uur
• 24 december en 31 december, goede vrijdag en paaszaterdag: 10.00 tot 14.30 uur.

producten

• vleesproducten van het kloostervarken (livar) en van het brandrode rund
• seizoensgebonden producten (confituren en appelsap uit kloostertuin en abdijhoning)
• likeuren en  kloosterwijnen
• gezondheids- en (huid)verzorgingsproducten
• boeken en cd’s
• kaarsen
• trappistenbieren, fijnkost en kaas
• boeken filosofie, gebed, levensbeschouwing en levenswijsheid
• religieuze artikelen en cd’s
• prent- en briefkaarten met meerwaarde
• streekproducten
• biologische wijnen
• geschenkmandjes naar keuze

 

abdijwinkel uelingsheide

ulingsheide 1a (bij het terras ‘de oelespot’)
5932 na tegelen
+31 (0)77-3732345
www.uelingsheide.nl

openingstijden

• woensdag, vrijdag en zaterdag: 11.00 tot 17.00 uur.

producten

• huiswijnen en kloosterwijnen
• seizoensgebonden producten (confituren en appelsap uit kloostertuin en abdijhoning)
• vleeswaren/boterhamvlees van het kloostervarken (livar)
• gezondheids- en (huid)verzorgingsproducten
• kaarsen
• trappistenbieren, fijnkost en kaas
• boeken over spiritualiteit
• religieuze artikelen en cd’s
• prent- en briefkaarten met meerwaarde
• ruim aanbod aan streekproducten
• biologische wijnen
• geschenkmandjes naar keuze

Bezoek ook café-restaurant en terras de oelespot en de collectie religieuze volkskunst ars amandi.

wijnstekerij

In 1898 begonnen de Trappisten op de Uelingsheide bij Tegelen een handel in miswijn. Na de opheffing van die abdij is het miswijnbedrijf met behoud van de bedrijfslocatie overgenomen door Abdij Lilbosch. Het assortiment werd uitgebreid met kloosterwijnen en kloosterlikeuren.  Wijnstekerij Uelingsheide is de grootste leverancier van miswijn in Nederland.

De miswijn en de kloosterwijnen zijn verkrijgbaar in de abdijwinkels Echt en Tegelen en worden geleverd door geheel Nederland. Miswijn uitsluitend aan kerkelijke bestemmingen.

wijnstekerij uelingsheide bv
ulingsheide 1a
5932 na tegelen
+31 (0)77-3732345
miswijn@uelingsheide.nl
kvk nr. 12032451