Abdij Lilbosch – Echt
Cisterciënsermonniken

Wat kun je verwachten?

Gastvrijheid is al vele eeuwen een vaste waarde in onze kloosters. Ons eigen gastenverblijf is een stille plek, midden in de natuur, waar mensen weer tot zichzelf kunnen komen. Of ook: tot God kunnen komen. Men is vaak goed te spreken over de eenvoud van het leven bij ons, en ook over de regelmaat die de dagorde voor de gasten biedt.

Je moet je wel een beetje thuis voelen in de stilte, om bij ons te gast te kunnen zijn. Maar als dat lukt ervaar je ook dat die stilte eigen mogelijkheden biedt; het eigen element is van de meer geheimvolle dingen van het leven.

Bij ons verblijven betekent niet dat je tussen de monniken komt te leven. Er zijn wel degelijk mogelijkheden tot contact, maar die zijn nogal beperkt. Er is een monnik, de gastenpater, die aanspreekpunt is. Hier logeren betekent ook bepaald niet dat je een dagvullend programma krijgt aangeboden.

Abdij Lilbosch wat kun je verwachten?Enkele mogelijkheden zijn: de gebedsdiensten van de monniken kunnen bijgewoond worden. In hoeverre men zich aansluit wordt voor het overgrote deel aan de mensen zelf overgelaten. Als men daar om vraagt is er een mogelijkheid een monnik apart te spreken. Zo’n gesprek kan een ander licht werpen op het eigen leven: nieuw inzicht geven in de eigen mogelijkheden. Er is een gastenbibliotheekje en een gastentuin. De landelijke omgeving nodigt uit tot wandelen. Ook op onze boerderij kunnen mensen een ommetje maken. En er zijn ook fietsen te leen.  

Twee van de drie maaltijden zijn in stilte, met muziek op de achtergrond. Het eten is vleesloos. Bij de koffie en de thee kunnen de gasten elkaar spreken, en ’s middags (15:00 uur) is er ook (meestal) een monnik bij aanwezig.

Scroll naar boven